godt for øyet og magen

Deilig høstgryte til kjøligere kvelder....Bilde: thedeLIGHted

Overrask venner, kjæresten eller familien med en deilig høstgryte-eller kanskje du har lyst på noe god å kose deg med alene foran tv-skjermen;)

 

Dette trenger du:

- suppebuljong/grønsaksbuljong (evt bland kjøtt- og grønnsaksbuljong)
- vann (ca 8-10dl)
- 1/2stk purre (hel om liten)
- gulrot (2 stk)
- 1 stor løk
- fire tomater
- 3 ts tomatpure fra boks
- 2 fedd hvitløk
- 1/4ts cayennepepper
- 1/4ts chilipulver (evt en rød chili, fjern frø)
- 1/4ts karri
- salt
- pepper
- 1,5 dl matfløte
- gressløk
- røktet middagspølse/evt god-og-mager, gilde- beregn 1/2 pr person
- medisterdeig
- oppskåret champignon fra hermetikk boks (evt ferske om dette foretrekkes)

Hell ca 8-10 dl vann i en kjele, tilsett ca 2-4 skjeer buljong(heller litt lite enn mye, kan tilsettes mer senere om man ønsker mer smak) Kutt opp løk, purre og tomater og ha i gryten. La dette koke ca 15 min alene, mens du begynner på karbonadebollene

Karbonaden legges i bakebolle eller lignende. Tilsett salt, pepper og karri etter smak (i mine bruker jeg ganske mye karri-sikkert 2 ts) Kna sammen. Lag så små boller med liten skje og hånden, og legg dem i forvarmet panne tilsatt smør eller olje(jeg valgte å bruke flytende margarin). La disse steke slik at de er gjennomstekt, la hvile mens du fortsetter på suppen. Kutt opp middagspølse og gulrøtter. Vent litt med å ha i suppa.

Ha tomatpure i suppen, sjekk at du får rørt den ordentlig ut. Ha i cayennepepper, chilipulver, karri, salt og pepper i suppen. Vær forsiktig og prøv deg frem. Viktig å smake hele tiden!

Åpne en boks hermetiserte champignon, bruk så mye du har lyst på i suppen og hell også oppi litt av kraften fra hermetikkboksen(jeg brukte en hel boks). Tilsett matfløte og gressløk. Ha så i oppskåret pølse.

Karbonadeboller og gulrøtter tilsettes ca 3 min før man regner med at suppen er ferdig.

Rør mye og smak mye...kjenn etter om du ønsker mer krydder, eller om du trenger mer vann når noe nå er kokt bort...selve suppen/kraften/gryten skal være relativt flytende, og det skal være mye smak. Om den virker for sterk, kan man tilsette litt ekstra matfløte...

Server med jasmin ris og hjemmelagde rundstykker(her safran- og krydder-rundstykker). Voila!

Gjenskap Italiensk magi-Lag nydelig Panna Cotta hjemme!

Bilder: thedeLIGHTed

Jeg er ingen dessert-jente, men etter italia-besøket kan jeg med hånden på hjertet si at jeg synes Panna Cotta er fantastisk! Så igjen har jeg prøvd meg på å gjenskape "magien" her hjemme, og vil gjerne dele oppskriften med dere lesere.

PANNA COTTA (4porsjoner)
500 ml kremfløte
4 ss melis
Vaniljeekstrakt /stang /sukker
3 plater eller 1,5 ts gelatinpulver
1 pk. frosne bringebær
1 dl sukker

Bland fløte, melis og vaniljesukker i en kjele. Varm opp under stadig omrøring. Småkok i ca 3 min. Smak evt til med noen dråper vaniljeekstrakt, om du vil ha mer vaniljesmak. Bruker du gelatinplater, legg disse i bløt i vann til de er myke. Klem ut overflødig vann og rør godt inn i fløten til de er helt oppløst. Bruker du gelatinpulver strøs dette oppå den varme fløten-la dette trekke inn et øyeblikk. Rør gelatinen godt inn i fløten til den er løst opp og jevnt fordelt.

Hell fløteblandingen over i 4 porsjonsformer, dekk til med plastfolie og la panna cottaen avkjøle seg i kjølekap til den stivner(ca 1 t). For å få desserten til å løsne fra formen kan du dyppe formen et øyeblikk i varmt vann før du hvelver den over en tallerken, men jeg synes denne er vel så fin å servere i porsjonsformene.

La bringebærene tine litt opp, knus dem med gaffel eller i foodprocessor. Tilsett sukker. Ønsker du denne ennå søtere enn oppskriften tilsier, tilsett litt mer sukker. Hell litt bringebær-saus over i hver porsjonsform. Pynt gjerne med noen hele Skogsbær.

Voila! Server deilig panna cotta! Nydelige farger, ikke sant?;)

Slå til med hjemmelaget foccacia og sardenara!Bilder: thedeLIGHted

Italiatur inspirerer til deilig hjemmebakst-enkelt og veldig godt!  I Italia brukes foccacia gjerne som et brød før matservering eller inntil annen mat som salater, pasta, middager osv. Sardenara er en spesialitet for Liguria-området, da særlig San Remo. Dette er en "slags pizza", og brukes ofte som mellom måltid, lunsj snack, forrett osv.

Jeg begynner med en grunndeig til alle typer. Jeg bruker gjerne å gange denne oppskriften med fire, da får jeg 4 brød.

25 g gjær
2 dl lunkent vann
2 ss olivenolje
1 ts salt
350 g hvetemel
2 ss olivenolje
2 ts grovt havsalt

Rør gjæren ut i lunkent vann. Tilsett olje, salt og hvetemel og elt til en blank og smidig deig. Dekk bollen med håndkle og la heve ca 40 minutter. Elt og klapp den flat ca 2 cm tykk. Legg på stekebrett-jeg pleier legge to flate brød på hver hvert brett. Dekk med håndkle også her, og la heve ca 20 minutter. 

Skal du lage vanlig plain foccacia lager du små groper med fingertuppene, drypper olje over og så drysser over grov havsalt. Her kan man ogå strø over tørket rosmarin, man kan legge på løkringer, tomater, oliven-rett og slett hva enn hjertet og magen måtte ønske;). Stek midt i ovnen ved 200 grader i 25-30 minutter.

Skal man lage sardenara, må man lage en tomat-topping av følgende:

6-8 tomater (ferske, kuttet opp)
3 spiseskjeer oliven olje
4-6 fedd hvitløk
4-5 ansjos fileter (hermetisert små ansjos)
litt pepper
litt salt
litt fersk oppkuttet basilikum

Ha oliven olje i stekepannen. Kutt opp tomater i små biter-ha i pannen. Ha oppkuttet hvitløksbåter. La dette små steke en liten stund(5-10 min) til tomatene har blitt utkokt (ligner tykk saus). Tilsett ansjosfiletene. Disse vil smelte helt ut-rør inn i tomatsausen(man skal ikke se noe fiskebiter-det skal være helt "smeltet" inn i tomatsausen). Tilsett krydder.

Smør dette ut over en deigleiv (ikke lag finger hull som i foccacia). Ha enten hele eller oppkuttede svarte oliven etter ønske. Stek som vanlig foccacia, midt i ovnen ved 200 grader i 25-30 minutter.

Både foccacia og sardenara er fine å fryse, og kan tines og varmes litt i ovnen når man får gjester. Godt alene, som forrett eller som brød inntil en middag.

Nyt!:)

Viva Italia!Jeg og samboeren er så heldige å få låne foreldrenes leilighet i San Remo i Nord Italia! Leiligheten ligger i den gamle delen av byen, La Pigna, hvor omgivelsene er romantiske og sjarmfulle. Nok engang et slag for rustikk sjarm! Bildene over er tatt på Piazza dei Dolori, som er en liten plass rett ved leiligheten. Her finnes en liten familiedrevet resturant som serverer nydelig og rimelig mat.

En dag dro vi med hans foreldre på en liten utflukt. Første stopp denne dagen var et fantastisk flott sted ved navn Dolce Aqua-direkte oversatt er dette "søtt vann" som vil si fersk vann. På dette stedet er det en borg med en fantastisk bro som visstnok er avbildet i malerier av Monet. Bildene over viser sjarmerende eksteriør jeg kom over på dette stedet- er man inspirert kan man jo bruke lignende detaljer også i Norge! Legg merke til siste bildet her, oversatt betyr dette "Vokt dem for katten".

Bilder: the deLIGHTed

Andre stopp denne dagen var et sted kalt Seborga, en liten kommune på en topp oppe i åsene som hevdes av innbyggerne å være et selvstendig fyrstedømme.  De har sin egen prins og sitt eget flagg. Bildene over viser flere sjarmerende detaljer og bygninger på dette lille stedet. Nydelig!

Selv om dette ikke er en reiseblogg, men hovedsalig omhandler interiør og vakre ting, vil jeg likevel her komme med et tips. Skulle noen engang reise dit, dra til resturanten Osteria del Coniglio (Coniglio=kanin). Her har de en nydelig bakhage med små søte bord, og som om omgivelsene ikke er nok, er maten også kjempe god.

Vakkert ved kysten!
Familiehytta ligger fantastisk til ved sjøen, midt mellom Langesund og Helgeroa. Sjarmerende og rustikt vil jeg kalle det-med flotte blomster, deilig sjø-vann, markjordbær og blåbær! Fantastisk:)

Det trenger ikke vært dyrt for å pynte opp-en hjemmeplukket bukett kan være vel så flott!


Vi har en liten "godbit" på kjøkkenet-denne fantastiske emalje-gryten med lotusmønster fra CathrineHolm. Jeg har noen få boller hjemme i leiligheten allerede, og så fort det skal kjøpes inn nytt på hytta håper jeg denne skal få lov til å bli med meg hjem;)Bilder: the deLIGHTed

Selv kveldene er deilige ved sjøen!:) Dekk på et bord med deilig kveldsmat- hva med hjemmebakte rundstykker, godt pålegg og varm kakao? nyt utsikten!

Hvorfor ikke arrangere en hyggelig venninne-kveld?!;)Bilder: the deLIGHTed

Nå har jeg hatt et lite avbrekk for å nyte ferien ordentlig-men har litt av hvert spennende å vise dere fra disse ukene:)

For ca to uker siden arrangerte en veldig god venninne av meg jentekveld-og bordet vi kom dekket til vitnet om at vi virkelig skulle hygge oss!  Så enkelt kan det gjøres; Server god skinke (serrano/parma skinke), melon, jordbær, druer, kirsebær, ovnsbakte poteter, kyllingkjøttboller, en enkel salat og foccacia brød med en god og iskald hvitvin! Pynt med en flott blomst (her en lilje)-og voila! Nam nam!

Glass, asjetter, serveringsfat og boller fra Grand Cru ved Rosendahl. Siste bildet; Lys fra Lene Bjerre.

Ukens blomst....Bilder: thedeLIGHted

Jeg synes det er fantastisk å ha friske blomster i interiøret. Blomster gjør meg avslappet, glad og pynter opp. En av mine aller største favoritter er runukler (Ranunculus)!  Disse kommer i mange farger og gjør seg veldig godt i sommerinteriøret. Løp og kjøp;)
Copyright © thedeLIGHTed.

thedelighted

Drevet av en produktdesigner med stor estetisk apetitt, og stor interesse for interiør og design. Jeg finner inspirasjon, vakre gjenstander og stilleben rundt meg i hverdagen-disse deler jeg gjerne med leserne. Jeg er en stor fan av vintage og gjenbruk, og har en lidenskap for belysning og lamper. I tillegg presenteres en del tips og triks. Alle er velkomne til å ta en titt!:) Jeg kan kontaktes på thedelighted@live.no

Kategorier

ArkivPlease DO NOT use any photos or writings without my permission.
Products designed by thedeLIGHTed are copyrighted. All rights reserved.
Copyright © thedeLIGHTed.
hits